31 Οκτ 2013

“άλλο είναι η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε”

Από τον καιρό που αντικαταστάθηκε το κελάρι με βιβλιάριο τράπεζας οι άνθρωποι έπαψαν να εκτιμούν τις αξίες. Έχουν ένα σπίτι αδειανό από προϊόντα ή, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν γεμάτα ντουλάπια και κατάψυξη με τρόφιμα μιας εβδομάδας αλλά κοιτούν το νούμερο του λογαριασμού τους και νιώθουν ήσυχοι. Το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης και το διευρυμένο ωράριο του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, τους είναι αρκετά για να νιώσουν ασφάλεια.
     Παλιά ο άνθρωπος ο πολυμήχανος ήτανε μέρμηγκας και αποθήκευε με χίλιους δυο τρόπους τροφές για να βγάλει τον χειμώνα τον δύσκολο. Άνοιξη και καλοκαίρι που η φύση οργιάζει, εγκυμονεί και γεννοβολά, οι άνθρωποι έτρωγαν, μάζευαν και συντηρούσαν για να έχουν τα προς το ζην κατά τους μήνες των ισχνών αγελάδων. Η ύβρις είναι πως εμείς μάθαμε ότι δεν υπάρχουν πια περίοδοι ισχνών αγελάδων, ότι όλα αυτά είναι μύθοι ή ότι έχουν περάσει αυτές οι εποχές ανεπιστρεπτί. Και το μάθαμε έτσι διότι μες στις πόλεις, ζώντας αστική ζωή, δεν νιώθεις τις αλλαγές, δεν ξέρεις τι σου γίνεται από παραγωγή και συλλογή τροφής, δεν έχεις καμιά

Οι 130 βιοκαλλιεργητές ελιάς από τις Ροβιές Ευβοίας πάνε Λονδίνο


Οι Ροβιές είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη βόρεια Εύβοια, που όμως χαίρει μνείας για κάτι παραπάνω από τον ήλιο και τη θάλασσά του. Εδώ έχει οργανωθεί ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός, του οποίου τα 130 μέλη είναι πλέον αποκλειστικά βιοκαλλιεργητές.Το βάπτισμα του πυρός ήρθε από Ελληνα του Λονδίνου που διαθέτει εταιρεία για ελληνικά τρόφιμα.
«Ξεκινήσαμε το 2000, και το 2006 το 70% των ελαιοπαραγωγών είχε μεταβεί στη βιολογική καλλιέργεια», διηγείται στην «Κ» ο κ. Νίκος Βαλλής, πρόεδρος του συνεταιρισμού και εκ των

20 Οκτ 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε,
  • τι καταναλώνουμε
  • ποιοι και πώς το παράγουν
  • τι προσφέρει στην υγεία και συνολικά στη ζωή μας
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας «ΑΧΙΝΟΣ» σας προσκαλεί την Τετάρτη, 23 Οκτώβρη 2013 και ώρα 19:00 στο καφέ «Θέαλος», για να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε σχετικά:
  • με τη βιολογική καλλιέργεια και τα βιολογικά προϊόντα, 
  • το βιολογικό λίπασμα (κομπόστ) και πώς το παράγουμε,
  • την υγιεινή διατροφή.
Θα μας ενημερώσουν σχετικά:

Ο κ. Σέλινας Αποστόλης (βιοκαλλιεργητής)
Η κ. Τσουρά Έφη (διατροφολόγος)

ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!
(Θα υπάρχει μπουφές με σπιτικά εδέσματα, προσφορά μελών του συλλόγου μας)